HOME | projecten | _INFRA | Realisatie 6 betonfundaties voor windturbines en 6 kraanopstelplaatsen
PDF

Realisatie 6 betonfundaties voor windturbines en 6 kraanopstelplaatsen

Dronten

In de Flevopolder worden voor EWI Windpark zes van de zeven windturbines die daar staan vervangen voor een ander type. Hiervoor heeft K_Dekker zes betonfundaties gerealiseerd voor de nieuwe molens, tevens zijn er 6 nieuwe  kraan-opstelplaatsen gerealiseerd voor het plaatsen van deze nieuwe turbines. De zevende turbine blijft staan en bleef tijdens de bouw operationeel.


Dronten 31 augustus 2019 500.000 - 1.500.000 EWI Windpark BV

Realisatie 6 betonfundaties voor windturbines en 6 kraanopstelplaatsen

Omzet 500.000 - 1.500.000
Contractvorm Array
Opdrachtgever EWI Windpark BV
Opleverdatum 31 augustus 2019
Gerealiseerd
Locatie Dronten

Zes funderingen van L30xB25xD1,45 die dienen als kraanopstelplaats moesten er komen bij windpark EWI in de Flevopolder. Stel je eens voor: een windturbine bestaat uit drie onderdelen; de mast, gondel en de bladen. De gondel weegt ca. 65 ton en wordt op zo’n 80 meter hoogte op de mast gemonteerd. Dus voor het plaatsen van een windturbine is dan ook een enorme kraan (1000 tonner) nodig en deze zware kraan kan niet zomaar op het bestaande maaiveld worden geplaatst om te hijsen. Die ondergrond is veel te zacht, het bestaat namelijk uit zo’n 2-4 meter klei met daaronder een dikke laag veen tot zo’n 8 meter diepte. De kraan zal zonder een verbeterde ondergrond niet kunnen hijsen omdat de enorme krachten de hierbij vrijkomen niet over kan brengen op de stempels (tegendruk). Daarom realiseren we bij elke windturbine een kraan-opstelplaats voor het plaatsen van de nieuwe windturbines.

Deze kraanopstelplaatsen bestaan uit een cellensysteem van Tensar Stratum die daarna is opgevuld met menggranulaat. De combinatie van het cellensysteem en menggranulaat maakt het mogelijk om zo’n zware kraan te kunnen dragen zonder een compleet palensysteem aan te brengen onder de opstelplaats.

De huidige betonfunfaties die er lagen zijn niet geschikt voor de nieuwe types windturbine en voldoen niet meer aan deze tijd. Deze moesten dan ook eerst gesloopt worden. Daarna is het fundatiewerk van start gegaan met het ontgraven van de bouwkuip. Vervolgens zijn de vibropalen aangebracht en hebben de vaklieden een in diverse storts een complete nieuwe betonfundatie gerealiseerd.

Natuurlijk zijn hier de nodige voorzieningen zoals aarding, mantelbuizen voor de voeding en de ankerkooi (waarop de molen wordt vast gezet) in het betonwerk meegenomen. Al met al is er totaal 1400m3 aan beton verwerkt om de nieuwe molens een solide fundering te geven.

BESbswy