Het voormalig stoomgemaal in Wieringerwaard uit 1871 is een provinciaal monument. Dat geldt ook voor de uitstroomconstructie. Hoewel dit oude gemaal niet meer in gebruik is, wordt deze daarom niet gesloopt maar hersteld. Ook de watergang moest zijn functie behouden.
Omdat in het uitwateringskanaal van het oude gemaal veel meer vissen bleken rond te zwemmen dan voorzien, werd ecoloog Jaap Groot uit Broek op Langedijk ingeschakeld. Hij heeft met een schepnet alle voorns, baarzen, zeelten en kleine modderkruipers gevangen en overgezet in de ringvaart. Dat ging om circa honderdduizend vissen – massale vissterfte is zo dus voorkomen.
Vervolgens konden de restaurateurs aan de slag. Voor de schotbalken van het gemaal is een betonnen fundering gerealiseerd. Daarna is het beton gestort in de bekisting die is geplaatst in het afwateringskanaal. Op de betonnen keerwand kunnen schotbalken geplaatst worden als er door hoog water overstromingsgevaar dreigt. De keerwand is mobiel. Mocht het gemaal ooit zijn functie terugkrijgen, kan de wand worden verwijderd.
Het metselwerk boven de waterlijn is gerestaureerd en de sluiskom is deels gevuld met zand en grond. In de schotbalksponning wordt een betonplaat aangebracht als grondscheiding.