Na historisch onderzoek en een uitgebreide inspectie van het tongewelf van de duiker onder de Oudendijk heeft HHNK besloten om het provinciale monument uit 1739 in oude staat te herstellen. K_Dekker heeft samen met Pronk Bouw uit Warmenhuizen deze restauratie gedaan. Eerst zijn allerlei aanpassingen verwijderd die in de vorige eeuw waren aangebracht en zelfs een nieuwe leuning gemaakt die past bij de historische uitstraling van de gerestaureerde duiker. Bij het restauratiewerk is gewerkt volgens specifieke richtlijnen voor restauratiewerkzaamheden: BRL 3000 ERB, URL 4003 en URL 4006.
Toevalstreffer
Het droogpompen van de duiker leverde gelijk een mooie vondst op: de ontbrekende sluitsteen met jaartal bleek op de bodem te liggen. Samen met een nieuwe houten schuif is deze sluitsteen weer teruggeplaatst in het tongewelf. Verder zijn het metselwerk en de houten stuw vernieuwd en is een nieuwe leuning gemaakt en geplaatst. Beschoeiing, talud en bodem van de duiker zijn ook grondig gereinigd en hersteld of vernieuwd.
In het zicht
De sluis kan weer functioneren zoals oorspronkelijk bedoeld. Het water wordt gekeerd door een beweegbare houten schuif. In de loop van de jaren was deze schuif vervangen door een vaste houten stuw kort achter de sluis. Deze stuw is nu verwijderd. Bij de afwerking van het grondwerk rondom de duiker is gelet op de zichtbaarheid van de sluis. Het maaiveld is wat lager afgewerkt en langs de keerwanden is een strook van schelpen aangebracht die ook dienstdoet als drainagekoffer.
Bij de sluis is een informatiebord geplaatst over de historie. Gemetselde duikersluizen zijn tamelijk uniek, daarom is het ook zo belangrijk dat dit cultuurhistorisch waardevolle exemplaar behouden is.
Prijs
Met de vakkundige restauratie door K_Dekker en Pronk van deze duiker is het hoogheemraadschap HHNK in de prijzen gevallen. Op de Nationale Sluizendag op 26 oktober heeft de Stichting Historische Sluizen en Stuwen in Nederland de restauratie van de duikersluis beloond met de derde prijs.