HOME | projecten | _BOUW | Uitbreiding Eindhuisje GVB IJzijde Centraal Station
PDF

Uitbreiding Eindhuisje GVB IJzijde Centraal Station

Amsterdam

In 2015 werd achter het Centraal Station van Amsterdam een geheel nieuwe busterminal gebouwd, inclusief een eigentijds ‘Eindhuisje’, waar GVB-medewerkers kunnen pauzeren. Na verloop van tijd is het gebouw te beperkt gebleken in omvang na het uitbreiden van het busnetwerk en het plaatsen van de laadvoorzieningen ten behoeve van de elektrische bussen. K_Dekker is aangesteld om het bestaande gebouw uit te breiden, te renoveren en de huidige installaties te vervangen.

 


Amsterdam 30 juni 2024 500.000 - 1.500.000 GVB Exploitatie

Uitbreiding Eindhuisje GVB IJzijde Centraal Station

Omzet 500.000 - 1.500.000
Contractvorm UAV
Opdrachtgever GVB Exploitatie
Architect Benthem Crouwel Architects
Opleverdatum 30 juni 2024
In realisatie
Locatie Amsterdam

“Wegens de locatie – een van de meest drukbezochte OV-knooppunten in Nederland, met voortdurend in- en uitrijdende bussen – en de diverse belanghebbenden, is dit een zeer complexe klus,” vertelt werkvoorbereider Tim Duinmaijer. “Bovendien is het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw afkomstig van Benthem Crouwel Architecten, wat betekent dat we te maken hebben met strikte ontwerprichtlijnen. Je kunt er niet zomaar een stuk aanbouwen. Deze uitbreiding vergt zorgvuldige planning en uitvoering.”. K_Dekker heeft een nieuw uitvoeringsontwerp gemaakt en zal een uitbreiding toevoegen aan het bestaande gebouw. “We halen de kop eraf en zetten er een nieuw stuk tussen,” verduidelijkt Duinmaijer. Daardoor voegen we behoorlijk wat oppervlak toe. Er komt vervolgens een glazen pui omheen die wordt doorgetrokken over het dak.”

Het opvallende ovale gebouw zal intern volledig worden heringericht in de karakteristieke rode kleur en de buitenzijde wordt behandeld met een hotspray coating.

K_Dekker zal ook verantwoordelijk zijn voor de installatie van nieuwe voorzieningen in het gebouw, zoals vernieuwde ICT-aansluitingen, sanitaire faciliteiten, tegelwerk en kozijnen. Vanaf het begin van de zomer 2024 kunnen de GVB-medewerkers weer gebruikmaken van de vernieuwde faciliteiten.