HOME | projecten | Nieuwbouw duurzame werf HHNK op Texel
PDF

Nieuwbouw duurzame werf HHNK op Texel

De Koog (Texel)

De werf van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Oudeschild op Texel voldeed niet meer aan de eisen op het gebied van huisvesting. Daarom is besloten de werf in Oudeschild te verlaten en de huisvesting te integreren op het terrein van de RWZI Everstekoog. Hierdoor worden alle activiteiten van HHNK op Texel geconcentreerd op één plek. Het bestaande kantoor van de RWZI Everstekoog is geïntegreerd in de nieuw gebouwde werf.


De Koog (Texel) 16 september 2020 500.000 - 1.500.000 Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK)

Nieuwbouw duurzame werf HHNK op Texel

Omzet 500.000 - 1.500.000
Contractvorm Array
Opdrachtgever Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK)
Architect Architectenburo Jan Kramer B.V.
Opleverdatum 16 september 2020
Gerealiseerd
Locatie De Koog (Texel)

De nieuwe huisvesting op Everstekoog voorziet in de behoefte voor kantoren, vergader- en opslagruimte. Ook biedt het ruimte voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast is de nieuwe werf CO2-neutraal en (deels) zelfvoorzienend qua energie. Vanuit arbotechnisch oogpunt is het noodzakelijk om het werfgedeelte fysiek af te schermen van het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI). Een hek moet voorkomen dat onbevoegden ongehinderd toegang hebben tot het terrein. Ook is er een nieuwe overkapping voor stalling en een afspuitplaats voor het machinepark geplaatst.

RIOTHERMIE

Bijzonder aan dit project is dat de nieuwe bedrijfshal verwarmd wordt met warmte uit rioolwater: riothermie. Dit gebeurt met een 48 meter lange warmtewisselaar die wordt geïntegreerd in een bestaande persleiding. In plaats van voor lucht- en bodemwarmte wordt deze warmtepomp dus nu ingezet voor warmte uit afvalwater. Riothermie is een logische gedachte voor een rioolwaterzuivering en helemaal in lijn met de ambitieuze doelstellingen van HHNK om bij te dragen aan een duurzame economie en samenleving. Ook bij K_Dekker speelt verduurzaming een grote rol in de bedrijfsvoering. Bij zulke innovatieve oplossingen staat het projectteam dan ook vooraan om mee te kijken en mee te denken.

Werken op Texel betekent dat het projectteam logistiek gezien een denkslag extra moest maken. Medewerkers moesten immers elke dag met de boot en ook voor aan- en afvoer van bouwmateriaal moest rekening worden gehouden met de veerdienstregeling. Maar dat maakte het ook weer leuk. Elke dag naar Texel geeft zelfs als je moet werken toch een vakantiegevoel.

 

_Nieuws over dit project

Bouwbericht 2021

Ons nieuwste Bouwbericht is uit! In deze nieuwe editie nemen wij u mee in de veelzijdigheid van ons familiebedrijf. Innovatie, duurzaamheid, circulair bouwen, kleine en grote projecten, alles komt voo...
Lees verder

De energie stroomt door het riool

Duurzaamheid liep als een rode draad door het project dat K_Dekker op Texel voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier HHNK uitvoerde. Zonnepanelen, riothermie, hoge isolatiewaardes én cradl...
Lees verder