HOME | PROJECTEN | NIEUWBOUW KINDCENTRUM CORNELIS

NIEUWBOUW KINDCENTRUM CORNELIS

UITGEEST

PDF

Bewegend leren en een gezonde school stimuleren de ontwikkeling van het kinderbrein: mede vanuit deze gedachte is het kindcentrum Cornelis in Uitgeest ontworpen. Het gebouw wordt energieneutraal. K_Dekker gaat deze nieuwbouw in opdracht van onderwijsorganisatie Tabijn uitvoeren. Een veelzijdig project, waarbij alle disciplines aan bod komen. Eerst het bouwrijp maken, waarna de nieuwbouw van het kindcentrum volgt. Tot slot de terreininrichting die het project afmaken.


Uitgeest 01 september 2022 1.500.000 - 5.000.000 Stichting Tabijn

NIEUWBOUW KINDCENTRUM CORNELIS

OMZET 1.500.000 - 5.000.000
CONTRACTVORM Stabu
OPDRACHTGEVER Stichting Tabijn
ARCHITECT Weeda Architecten
OPLEVERDATUM 01 september 2022
STATUS In realisatie
LOCATIE Uitgeest

Kindcentrum Cornelis, een ontwerp van Weeda Architecten biedt straks plek aan circa 275 leerlingen, aangevuld met peuteropvang en voor- en naschoolse opvang in eigen beheer. In de centrale ontmoetingsruimte komt een speciale tribunetrap voor het kijken van voorstellingen. Ook krijgt het gebouw een kookcafé en atelierruimte. Bovendien wordt straks kind gerelateerde dienstverlening aangeboden, denk aan een GGD-spreekuur en/of kinderfysiotherapie/MRT.

Landelijke bebouwing

Het kindcentrum lijkt zowel qua binnen- als buitenkant op een moderne landbouwschuur met kap. Of beter: drie landbouwschuren naast elkaar. De onder- ,midden- en bovenbouw krijgen namelijk elk hun eigen ruimte. Het gaat om grote, open ruimten, ook wel domeinen genoemd. De buitenruimte wordt zo natuurlijk mogelijk ingericht. Het wordt geen betonnen schoolplein, maar een speelse plek met gras, heuvels en houtsnippers. Een plek waar kinderen worden uitgedaagd om te ravotten en te ontdekken.

Hout en veel groen

De gehele verdieping en het dak worden gemaakt van hout en HSB. Ook al het zichtbare staal wordt bekleed met hout. Aan de buitenkant komen houten duurzame gevels en op het dak komen zwarte leien, met plek voor zonnepanelen. Om het gebouw duurzaam te verwarmen en te koelen met zo laag mogelijke exploitatielasten is gekozen voor warmtekoudeopslag (WKO) in combinatie met een warmtepomp. Door het vele glas komt er veel daglicht het gebouw binnen. Om te voorkomen dat het in de zomer te heet wordt, is er zonwering aan de buitenkant. Verder wordt gebruik gemaakt van warmteterugwinning en worden de ruimtes voorzien van CO2-gestuurde ventilatie.

Benieuwd hoe het er van binnen uit komt te zien? Stichting Tabijn heeft hier een leuke video van gemaakt: https://wereldsonderwijs.nl/wp-content/uploads/2021/06/Kindcentrum-Cornelis-kinderen.mp4