Bouwbericht 2021

Vervangen drie (monumentale) bruggen Vijzelstraat

Gepubliceerd op

Ons nieuwste Bouwbericht is uit! In deze nieuwe editie nemen wij u mee in de veelzijdigheid van ons familiebedrijf. Innovatie, duurzaamheid, circulair bouwen, kleine en grote projecten, alles komt voorbij. Klik om de online versie te lezen: https://lnkd.in/dMEwMZv
Liever een hardcopy ontvangen? –> info@kdbv.nl

Onze dank gaat uit naar (o.a.) onderstaande opdrachtgevers voor hun medewerking aan de inspirerende interviews: Innoord Gemeente Amsterdam Gemeente Purmerend ProRail SED organisatie Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) FrieslandCampina ENERCON

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alles draait om de school

Nieuwbouw Integraal Kindcentrum (IKC) Overhoeks

Gepubliceerd op

In Amsterdam Noord wordt volop gebouwd. Op en rond het voormalige Shellterrein verrijst een compleet nieuwe woonwijk: Overhoeks. Te midden van de nog kale bouwvlakte staat een fonkelnieuw integraal kindcentrum met zijn enorme glazen gevel letterlijk te shinen. “Eerst de school, dan de woningen.”

Licht moest het gebouw worden. En klimaatneutraal. Bouwkundig nog een aardige uitdaging: een grotendeels glazen pui heeft nou eenmaal een lagere isolatiewaarde dan een betonnen of bakstenen gevel. “En ook het budget was niet oneindig – dus dat vereiste extra overleg “, vertelt René Langedijk, werkvoorbereider bij K_Dekker. De houten vliesgevel die de architect had bedacht werd in samenspraak met de architect en de opdrachtgever vervangen door een houtskeletbouwgevel met aluminium kozijnen. “Zo bleven we binnen budget zonder concessies te doen aan de onderhoudsarme gevel.” Het resultaat is een zogenaamde frisse school: een schoolgebouw met een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur, comfort, licht en geluid.

buurtfunctie

In september 2019 startte K_Dekker met de nieuwbouw. Begin januari 2021 is het IKC Overhoeks officieel in gebruik genomen. “In het pand huizen onder meer een basisschool met plek voor 500 leerlingen, een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang, een bibliotheek en een atelier voor handarbeid en techniek. Ook is er een zogenaamde ‘beweegbox’ gerealiseerd: een sporthal met vier kwadranten zodat meerdere groepen tegelijk kunnen sporten. Die hal kan ook gehuurd worden door andere organisaties”, vertelt Peter Meijboom van het schoolbestuur van Innoord. Totale vloeroppervlakte: 3255 m2.

Dat het gebouw nog wel even het middelpunt is van een enorme bouwplaats, is een bewuste keuze van de gemeente. “Eerst de school, dan de woningen. Andersom heeft nadelige effecten voor de schoolbezetting”, legt Peter Meijboom uit. Ook de enorme hoeveelheid glas in het gebouw is min of meer een eis die de gemeente stelde. “Dat geldt eigenlijk voor de hele wijk die hier wordt ontwikkeld. Hoogbouw is onvermijdelijk, maar dan wel zo transparant en licht mogelijk.”

schoolplein is oase

Tijdens de bouw van het IKC werd ook duidelijk dat het schoolplein een speelterrein voor de school én voor de buurt moest worden. Het plein is aangelegd tijdens de laatste fase van de nieuwbouw van het IKC. “Dat K_Dekker ook die opdracht gegund werd, is voor de communicatie en organisatie heel gunstig geweest. Twee bouwpartijen zitten dan in die laatste fase echt dicht op elkaar – dan is het prettig als de lijntjes kort zijn en je elkaar kent”, vertelt René Langedijk. Het resultaat is een speels en vriendelijk schoolplein – een echte oase in de bouwput die een groot deel van de omgeving nog is. “Uiteindelijk moet het schoolplein nog groter worden en komt er ook nog een park. Dan is het IKC Overhoeks écht het stralende middelpunt van de wijk.”

PROJECTINFORMATIE

Nieuwbouw Integraal Kindcentrum (IKC) Overhoeks

Amsterdam-Noord

In opdracht van InNoord heeft Bouwcombinatie K_Dekker – de Geus de nieuwbouw  van IKC Overhoeks in Amsterdam-Noord gerealiseerd. De nieuwe IKC is ca. 3.800 m². Het gebouw biedt onder andere ruimte aan een basisschool met 20 klaslokalen en bijbehorende staffuncties, een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, een buitenschoolse opvang en een inpandige beweegbox (gymzaal) die buiten schooltijden ook door de buurtbewoners kan worden gebruikt.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

IKC Overhoeks genomineerd voor BNA Beste gebouw 2021!

Nieuwbouw Integraal Kindcentrum (IKC) Overhoeks

Gepubliceerd op

Wij zijn supertrots op de nominatie van IKC Overhoeks voor BNA beste gebouw van het jaar 2021, dat wij i.s.m. De Geus Bouw hebben gebouwd! Dit vooruitstrevende kindcentrum, functioneel en fysiek met beide benen in de toekomst, vormt samen met het toekomstige centrale buurtplein de nieuwe verbinder in de hoog stedelijke wijk Overhoeks in Amsterdam Noord. Dankzij het goede binnenklimaat, de lage exploitatiekosten en de hoge basiskwaliteit die het Bouwbesluit vér overstijgt is IKC Overhoeks een voorbeeld voor nieuwe scholen in Nederland.

Vind jij ook dat IKC Overhoeks de prijs voor BNA gebouw van het jaar 2021 verdient, stem dan via deze link: https://lnkd.in/ehaFy  Je kunt tot 9 augustus je stem uitbrengen.

Stem jij ook voor IKC Overhoeks – BNA gebouw van het jaar 2021?

PROJECTINFORMATIE

Nieuwbouw Integraal Kindcentrum (IKC) Overhoeks

Amsterdam-Noord

In opdracht van InNoord heeft Bouwcombinatie K_Dekker – de Geus de nieuwbouw  van IKC Overhoeks in Amsterdam-Noord gerealiseerd. De nieuwe IKC is ca. 3.800 m². Het gebouw biedt onder andere ruimte aan een basisschool met 20 klaslokalen en bijbehorende staffuncties, een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, een buitenschoolse opvang en een inpandige beweegbox (gymzaal) die buiten schooltijden ook door de buurtbewoners kan worden gebruikt.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dorpshuis met karakter

Nieuwbouw dorpshuis Hart van Zwanenburg

Gepubliceerd op

Al tien jaar zat het plan in de pijplijn en na anderhalf jaar bouwen staat het er nu echt: het nieuwe dorpshuis met sporthal voor Zwanenburg. In meerdere opzichten een bijzonder project: de enorme betrokkenheid van het dorp, de soepele samenwerking tussen de mensen van K_Dekker, de gemeente Haarlemmermeer en haar vertegenwoordigers en niet in de laatste plaats het eigenzinnige ontwerp van het pand. “Je zult er geen haakse hoek in ontdekken.”

Geen enkele haakse hoek is misschien wat overdreven, maar wat uitvoerder Marcel Schouten van K_Dekker ermee wil zeggen: de bouw van het dorpshuis en de sporthal was bepaald geen doorsnee project. “Het was gewoonweg ingewikkeld. Echt van check, check, double check. Toch werd ik tegelijkertijd ook gegrepen door de mooie uitstraling ervan. Juist al die verschillende schuine daken, hoogtes en kozijnen door het hele pand heen geven het dorpshuis een heel eigenzinnig karakter.” Dat vonden ze in het dorp ook. Elke dag stonden er weer mensen te kijken hoe de bouw vorderde. Er was zelfs een speciale website opgetuigd die een fotoserie bijhield van begin tot eind. “Die betrokkenheid stimuleert enorm. Je weet voor wie je het doet”, zegt Marcel Schouten.

STEEDS AFSTEMMEN

Siebe Sjoerdsma is bouwkundig adviseur bij BBN. Hij was namens de opdrachtgever, gemeente Haarlemmermeer, betrokken bij de bouw. “Door de kapconstructie met de diversiteit aan hoeken, het gebruik van hout en staal in het ontwerp en de uitstraling als geheel is dit dorpshuis absoluut onderscheidend.” Duurzaamheid speelde bij de bouw ook een rol: dat zie je terug in de keuze voor FSC-hout en de montage van ruim 300 zonnepanelen. Bovendien is het pand helemaal gasloos en zijn er accu’s geplaatst om altijd stroom te hebben. “Toch kwam het bij dit project vooral aan op de flexibiliteit en het meedenken van zowel de bouwers als de gemeente. De complexiteit vereiste een soepele communicatie en een continue afstemming. Dat vergde soms veel inspanning, maar de gemeente, de gebruikers, K_Dekker en BBN zaten vaak op één lijn en dat praatte echt makkelijker”, zegt Siebe Sjoerdsma die ook met plezier terugkijkt op dit project.

IN HET HART

Het nieuwe dorpshuis ligt midden in het dorp, op een voormalig braakliggend stuk grond. Eerst heeft K_Dekker 4000 kuub drassige grond afgegraven en diezelfde hoeveelheid zand gestort om een stevige ondergrond te realiseren. Ook werden een paar sloten gedempt. In november 2018 ging de eerste paal in de grond, eind maart 2020 zijn het dorpshuis en de sporthal opgeleverd.

Voor het nieuwe dorpshuis wordt het komende jaar – na de verhuizing van de supermarkt – een nieuw dorpsplein aangelegd. “Het nieuwe dorpshuis ligt dan letterlijk in het hart van Zwanenburg.” De nieuwe keuken en bar in het dorpshuis worden voor een deel ingericht met apparaten uit het oude dorpshuis. Ook dat werd afgestemd met de bouwers; alles moest uiteraard wel passen en functioneren. “K_Dekker is aangetrokken voor het totale werk. En was dus ook eindverantwoordelijk voor de afwerking van het pand. Tot en met de aftimmering van de entree van de bar aan toe.”

Lees de laatste editie van Bouwbericht (klik)

 

PROJECTINFORMATIE

Nieuwbouw dorpshuis Hart van Zwanenburg

Zwanenburg

Het nieuwe dorpshuis van Zwanenburg verenigt een aantal dorpse huizen onder een markant dak. K_Dekker heeft de nieuwbouw van het dorpshuis Hart van Zwanenburg, een multifunctioneel gebouw met onder meer sporthal, bibliotheek en bar gerealiseerd. Het dorpshuis is duurzaam gebouwd en is zeer energiezuinig.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sportieve start na de herfstvakantie voor de kinderen van het Vossius Gymnasium Amsterdam

Nieuwbouw ondergrondse gymzaal Vossius Gymnasium Amsterdam

Gepubliceerd op

Vorige week konden de kinderen van het Vossius Gymnasium eindelijk de nieuwe ondergrondse gymzaal betreden! K_Dekker realiseerde in opdracht van HEVO B.V. een nieuwe ondergrondse gymzaal, welke vlak voor de herfstvakantie is opgeleverd.

De gymzaal bevindt zich 9 meter onder het maaiveld en is van alle gebruikersgemakken voorzien. De zaal is op te splitsen in 2 delen, waardoor er twee klassen tegelijk gebruik kunnen maken van de zaal. Ook het realiseren van de kleedruimten en de serre behoorden tot de opdracht. De serre heeft een mooie uitstraling gekregen door het bijzondere metselwerk.  Speciaal aan deze opdracht was de beperkte ruimte die beschikbaar was door de rijks monumentale status van het pand en het in bedrijf blijven van de school.

Aanvullend aan deze opdracht voert K_Dekker onderhoudsrenovatie werkzaamheden aan het bestaande pand. Deze opdracht bestaat uit het herindelen van de bestaande voormalige gymzalen naar een kantine en werkruimtes, het herstellen van brandschade en het creëren van BINAS lokalen, verbouwen van de kelder tot een inpandige fietsenstalling, het afbouwen van de serre, het plaatsen van een inpandige lift en het aanpassen van het trappenhuis.

PROJECTINFORMATIE

Nieuwbouw ondergrondse gymzaal Vossius Gymnasium Amsterdam

Amsterdam

Onder het bestaande schoolplein en direct naast het bestaande schoolgebouw van het Vossius Gymnasium in Amsterdam heeft K_Dekker een ondergrondse gymzaal gerealiseerd. Ook bouwde het team een nieuwe (casco) serre. Extra uitdaging was de rijksmonumentale status van het schoolgebouw uit 1930.

 

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.