Aan de rand van Diemen heeft K_Dekker een nieuw gebouw gerealiseerd voor bredeschool De Kersenboom. OIII Architecten heeft in het ontwerp rekening gehouden met de stedenbouwkundige eis om het pand een ruraal karakter te geven, én met de bestemming van het gebouw: onderwijs en kinderopvang. Dus ontwierpen ze bewust een compact gebouw met kap-vorm en een landelijke uitstraling en volop buitenruimte.
Integratie
Het gebouw heeft nagenoeg geen gangen, waardoor buiten de groepsruimten veel ruimte voor allerlei leer- en speelactiviteiten is. Op de begane grond zijn de ruimte van het kinderdagverblijf en de onderwijsruimten van de onderbouw aangesloten op een gemeenschappelijk leerplein. Een bewuste keuze om basisschool en kinderdagverblijf beter te integreren. Dat geldt ook voor de resterende ruimtes: door voorzieningen te delen is de school beter in staat om gepersonaliseerde leertrajecten te ondersteunen.
Er zijn fysiek gezien korte lijntjes tussen voorzieningen als kinderkeuken, technieklokaal, aula en schoolplein. Door de entree op de eerste verdieping te leggen, en de bijzondere voorzieningen te koppelen aan deze centrale ingang is een gebouw ontstaan met een dynamisch hart en beschutte leergebieden daaromheen.
Frisse school
K_Dekker heeft gebouwd conform de eisen voor Frisse Scholen klasse B: daarvoor geldt een A+++ label, waarbij de EPC minder dan 0,65 mag zijn. Aangelegde installaties zijn warmtepompen voor warmteopwekking, vloerverwarming en een elektrische boiler voor de bereiding van warm tapwater.
Het project is compleet uitgewerkt in BIM, zodat alle raakvlakken tussen de verschillende disciplines goed geanalyseerd konden worden: pure tijdwinst bij de uitvoering. Ook is een gedeelte van de installatie volledig prefab gerealiseerd: dat resulteert in een constante kwaliteit en minder overlast op en rond de bouwlocatie.